URL osoite

URL-osoite (Uniform Resource Locator) on verkkosivuston tai minkä tahansa Internetin resurssin sijaintitunniste, joka mahdollistaa resurssin tarkan paikan määrittämisen verkkotunnusten ja polkujen avulla. Yksinkertaisesti sanottuna, URL-osoite on resurssin osoite Internetissä.

URL-osoitteen rakenne koostuu yleensä kolmesta osasta: protokolla, verkkotunnus ja polku. Protokolla on tapa, jolla resurssi toimitetaan. Esimerkiksi http-protokolla käytetään yleensä verkkosivustojen toimittamiseen selaimille. Verkkotunnus on verkkosivuston nimi, joka on rekisteröity DNS-palvelimessa. Polku osoittaa tiettyyn resurssiin verkkosivustolla, esimerkiksi tiettyyn tiedostoon tai hakemistoon.

Esimerkiksi URL-osoite https://fi.wikipedia.org/wiki/URL koostuu protokollasta (https), verkkotunnuksesta (fi.wikipedia.org) ja polusta (/wiki/URL). Tämä osoite ohjaa käyttäjän Wikipedian suomenkieliseen artikkeliin URL-osoitteista.

URL-osoitteet ovat tärkeitä tiedon välittämisessä ja löytämisessä Internetissä. Ilman URL-osoitteita käyttäjien olisi vaikeaa löytää tiettyjä verkkosivustoja tai resursseja Internetissä. Lisäksi URL-osoitteiden avulla käyttäjät voivat jakaa tietyn resurssin paikan ja käyttää sitä helposti.

URL-osoitteiden hallinta on keskitetty Internet Assigned Numbers Authority (IANA) -järjestelmän alle, joka vastaa verkkotunnusten, protokollien ja osoitteiden hallinnasta. Jokainen verkkotunnus on rekisteröity yhdessä maailmanlaajuisessa Domain Name System (DNS) -järjestelmässä, joka mahdollistaa verkkotunnuksen liittämisen tiettyyn IP-osoitteeseen. Tämä mahdollistaa resurssien tunnistamisen ja löytämisen Internetissä.