Domain varaus

Domain-varaus tarkoittaa verkkotunnuksen varaamista, joka on ainutlaatuinen nimi, joka ohjaa käyttäjät tiettyyn verkkosivustoon tai palveluun. Verkkotunnuksen varaaminen tarkoittaa, että se on käytettävissä ainoastaan varauksen tehneelle henkilölle tai organisaatiolle. Kun henkilö varaa verkkotunnuksen, hän varmistaa oikeuden käyttää kyseistä nimeä tietyn ajanjakson ajan.

Verkkotunnuksen varausprosessi alkaa yleensä verkkotunnusrekisterin kautta, joka voi olla verkkohotellin tai verkkotunnusrekisterin tarjoajan hallinnoima. Verkkotunnusrekisteristä voi tarkistaa, onko haluttu verkkotunnus vapaana vai onko se jo varattu. Jos verkkotunnus on vapaana, sen voi varata itselleen yleensä maksua vastaan. Jos taas verkkotunnus on jo varattu, sen voi ostaa varauksen tehneeltä henkilöltä tai organisaatiolta tai odottaa sen vapautumista.

Verkkotunnuksen varaus on tärkeä osa verkkosivuston tai verkkopalvelun perustamista, koska se antaa mahdollisuuden luoda henkilökohtaisen tai yrityksen brändin internetissä ja antaa ammattimaisen vaikutelman. Lisäksi varattu verkkotunnus antaa turvaa ja takaa sen, että nimi on ainoastaan varauksen tehneen henkilön tai organisaation käytössä.